Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
e-mail:mariliad@otenet.gr blog:iliadismarios.blogspot.com

 

Colon and rectum
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ;                                                                                                                 Πρωκτίτιδα είναι μια φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού .


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ;
Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσημάτα (ΣΜΝ) είναι η πιο κοινή αιτία, αλλά  υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και μη σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Η πρωκτίτιδα μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια από ορισμένες ιατρικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με ακτινοβολία, ή χρήση αντιβιοτικών.

Από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα πρωκτίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα που επιδίδονται σε πρωκτικό ή από του στόματος-πρωκτική επαφή, ιδιαίτερα αν έχουν πολλούς συντρόφους. Πρωκτίτιδα γενικά προσβάλει κυρίως αρσενικά ενήλικα άτομα.

Η πρωκτίτιδα  μπορεί να είναι βραχύβια, ή μπορεί να καταστεί χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, θεραπεύεται με τη θεραπεία. Η θεραπεία για πρωκτίτιδα εξαρτάται από την αιτία.

 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ;

Η θεραπεία της πρωκτίτιδα εξαρτάται από την αιτία.

Μολυσματική πρωκτίτιδα

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση της αιτίας της μόλυνσης σας. Η ειδική φαρμακευτική αγωγή εξαρτάται από την αιτία της μόλυνσης σας.

  •      Τα αντιβιοτικά.                                                                                                                           Για τα βακτηριακά ΣΜΝ, το αντιβιοτικό εξαρτάται από το είδος της μόλυνσης. Για τις μη-σεξουαλικές μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει πιθανά από του στόματος αντιβιοτικά. Για πρωκτίτιδα που προκαλείται από τη χρήση αντιβιοτικών, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μετρονιδαζόλη (Flagyl) ή βανκομυκίνη (Vancon) που σκοπό έχουν να καταστρέψουν τα επιβλαβή βακτηρίδια που έχουν αναπτυχθεί εις βάρος των φυσιολογικών μικροβίων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία.
  •      Αντιικά.                                                                                                                                     Για  σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από ιούς, όπως ο έρπης που σχετίζεται με πρωκτίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο, όπως acyclovir (Zovirax). Αν ληφθούν εντός 48 ωρών, τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν τον πόνο και  τη διάρκεια των σημείων και των συμπτωμάτων.


Πρωκτίτιδα  από ακτινοβολία

Η πιο κοινή αιτία μη λοιμώδους πρωκτίτιδας είναι μια παρενέργεια από τη θεραπεία με ακτινοβολία της πυέλου. Ήπια σημεία και τα συμπτώματα δεν χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ιδίως εκείνες που περιλαμβάνει αιμορραγία, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία:

  • Τα συμπληρώματα σιδήρου.                                                                                                                                           Η χρόνια αιμορραγία από την πρωκτίτιδα μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία. Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου σας στα φυσιολογικά επίπεδα και μείωση αυτού του είδους της αναιμίας εφόσον η αιμορραγία σας έχει σταματήσει. Αν αναιμία παραμένει παρά τη θεραπεία σιδήρου, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία καταστροφής των βλαμένων αγγείων.
  •      Θεραπεία με καταστροφή των αγγείων.                                                                                                                                          Οι τεχνικές αυτές  έχουν βελτιώσει τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας με την καταστροφή των ανώμαλων, αιμορραγούντων  ιστών. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της πρωκτίτιδας περιλαμβάνει θεραπεία με λέιζερ και Argon Plasma (APC). H θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιεί μια θερμή δέσμη φωτός (laser) που παρεμβάλλεται καίγοντας από μακριά βλάβες, ενώ  το APC εκτοξεύει του αrgon  μαζί με ηλεκτρικό ρεύμα.


  H πρωκτίτιδα  που  οφείλεται σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

  Η πρωκτίτιδα που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn ή  την ελκώδη κολίτιδα μπορεί να απαιτεί συνεχή θεραπεία της υποκείμενης κατάστασης. Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειωθεί η φλεγμονή που προκαλεί τα σημεία και τα συμπτώματα.

  •      Αντιφλεγμονώδη φάρμακα.                                                                                                        Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως σουλφασαλαζίνη (Azulfidine) ή mesalamine (Asacol, Rowasa, κ.ά.), σε χάπι, σε υπόθετο ή σε μορφή  κλύσματος.  Τα υπόθετα  τα κλυσματα από στεροειδή ενδέχεται να απαλύνουν την φλεγμονή στον πρωκτό σας.
  •      αντιδιαρροικά φάρμακα: Αν έχετε διάρροια, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα συμπλήρωμα με φυτικές ίνες, όπως η σκόνη psyllium (Metamucil) ή μεθυλοσελουλόζη (Citrucel), για να προσθέσει όγκο στα κόπρανα σας. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει λοπεραμίδη (Imodium) ή συνδυασμό των διφαινοξυλάτη και ατροπίνη (Lomotil). Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως διάταση του παχέος εντέρου και ρήξη, ιδίως αν ληφθού για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε υψηλές δόσεις. Συζητήστε το με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε αυτές τις θεραπείες.
  •      Χειρουργική. Αν η φαρμακευτική θεραπεία δεν ανακουφίζει από τα σημεία και τα συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ένα κατεστραμμένο τμήμα του πεπτικού συστήματος σας.


 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Στην πρωκτίτιδα τα  συμπτώματα μπορεί να είναι:

  •      Η συχνή επιθυμία για κένωση
  •      Αιμορραγία του ορθού
  •      Η αποβολή βλέννας από το ορθό
  •      Πόνος στο ορθό και στον πρωκτό
  •      Πόνος στο  αριστερό  κάτω μέρος  της  κοιλιά σας
  •      Ένα αίσθημα πληρότητας του ορθού
  •      Διάρροια, συνήθως  με μικρές και συχνές  ποσότητες
  •      Πόνος με τις κινήσεις του εντέρου   

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑΣ;

Τα αίτια της  πρωκτίτιδας υπάγονται  σε διάφορες κατηγορίες:

  •      Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.                                                                                                                                       Ο πιο κοινός τύπος, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων  γίνεται  μέσω πρωκτικής ή στοματο-πρωκτικής επαφής. Τα ΣΜΝ που μπορεί να προκαλέσουν πρωκτίτιδα περιλαμβάνουν: βλεννόρροια, σύφιλη, έρπης των γεννητικών οργάνων, πρωκτικά κονδυλώματα και χλαμύδια.
  •      Μη-σεξουαλικά μεταδιδόμενες βακτηριακές λοιμώξεις.                                                                                                                                         Η πρωκτίτιδα είναι σπάνια στα παιδιά, αλλά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα του ίδιου οργανισμού που προκαλεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη  στο λαιμό (στρεπτόκοκκο).  Η  σαλμονέλλα, η σιγκέλλα και το καμπυλοβακτηρίδιο, είναι μικρόβια  που σχετίζονται συνήθως με  τρόφιμα, και  μπορούν  να προκαλέσουν πρωκτίτιδα.
  •      Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD).                                                                                   Αν έχετε ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn, μπορεί να είστε  πιο ευάλωτος στην πρωκτίτιδα.  H eλκώδης κολίτιδα είναι φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του ορθού  το χαμηλότερο τμήμα του παχέος εντέρου .H  νόσος του Crohn  μπορεί να είναι χρόνια φλεγμονή οποιουδήποτε μέρους του γαστρεντερικού σωλήνα .


Άλλες αιτίες
Πρωκτίτιδα μπορεί να προκύψει από μια σειρά παραγόντων που μπορούν να βλάψουν την εσωτερική επιφάνεια του ορθού ( βλεννογόνος). Αυτά μπορεί να είναι:

  •      Χημικές ουσίες:όπως κλύσματα υπεροξειδίου του υδρογόνου, φάρμακα ή αντικείμενα που τοποθετούνται στο εσωτερικό του ορθού.
  •      Τραύμα: στο  περιοχή ορθού -πρωκτού
  •      Ακτινοθεραπεία: που κατευθύνεται περιοχή κοντά στο ορθού , όπως για τη θεραπεία του καρκίνου του ορθού, του καρκίνου του προστάτη, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας .                                        
  • Χρήση αντιβιοτικών: για άλλη ασθένεια, η οποία μπορεί να καταστρέψει προστατευτικά βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

Η υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά  βάζει σε κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα πρωκτίτιδα. Αυτή είναι:

  •      Ασθενής που  είναι αποδέκτης του πρωκτικού και του στόματο-πρωκτικού σεξ
  •      Έχοντας πολλαπλούς συντρόφους
  •      Κάνοντας  πρωκτικό σεξ με έναν σύντροφο ο οποίος έχει ένα STD
  •       Κάνοντας πρωκτικό σεξ  χωρίς προφυλακτικό


Οι παράγοντες κινδύνου για την από  μη-σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πρωκτίτιδα είναι:

  •      Πάσχοντας από  φλεγμονώδη  νόσος του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή  η νόσος του Crohn
  •      Η χρήση αντιβιοτικών για άλλη πάθηση
  •      Η θεραπεία με ακτινοβολία που κατευθύνεται κοντά στο ορθό σας

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ;                                                                                                                                              

Αν έχετε κάποιο από τα σημεία ή  τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας, ειδικά αν συμμετέχετε σε υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Σοβαρή αιμορραγία, αναιμία από απώλεια αίματος και αφυδάτωση από διάρροια απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Αν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία η/και τα συμπτώματα, ή αν έχετε έντονο  πόνο , ζητήστε άμεση φροντίδα.

ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;

Ο γιατρός σας θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό για την κατάστασή σας, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού ιστορικού σας, και θα ακολουθήσει  φυσική εξέταση. Οι  εξέτασεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  •      Εξετάσεις αίματος.                                                                                                                     Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει  να κάνετε εξετάσεις αίματος για να εξετάσει αν υπάρχουν σημεία λοίμωξης ή αναιμία, εφόσον έχετε χάσει αίμα.
  •      Κολονοσκόπηση.                                                                                                                         Η συγκεκριμένη εξέταση επιτρέπει στον γιατρό σας   να δεί  ολόκληρο το έντερο  σας, χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο, με φωτισμό στην άκρη σωλήνα  με έχει ενσωματωμένη κάμερα καιμ μπορεί να τραβά φωτογραφίες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λαμβάνει μικρά δείγματα ιστού (βιοψία) για εργαστηριακή ανάλυση. Μερικές φορές ένα δείγμα ιστού μπορεί να   βοηθήσει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Κίνδυνοι από τη διαδικασία αυτή είναι σπάνια: διάτρηση ή ρήξη του τοιχώματος του παχέος εντέρου και αιμορραγία, ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται μια βιοψία.
  •      Εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση.                                                                                                 Σε αυτή τη εξέταση, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο σωλήνα για να εξετάσει το σιγμοειδές - τα τελευταία 25-30 εκατοστά του παχέος εντέρου σας - συμπεριλαμβανομένου και του ορθού. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να λάβει μια βιοψία κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτής. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 5-10 λεπτά. Είναι κάπως άβολα, και υπάρχει ένας απειροελάχιστος κίνδυνος για διάτρηση του τοιχώματος του παχέος εντέρου σας.
  •       Έλεγχος  για σεξουαλικό μεταδιδομενο νόσημα.                                                               Αυτό συνεπάγεται τη συγκέντρωση ενός δείγματος από το σωλήνα αποβολής των ούρων(ουρήθρα)  από την κύστη σας. Εάν η αιτία της πρωκτίτιδας   είναι πιθανό να είναι ένα σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, ο γιατρός σας μπορεί να εισαγάγει μια μικρή γάζα στο τέλος του πέους ή του πρωκτού σας για να αποκτήσει το δείγμα, το οποίο στη συνέχεια αναλύεται για τυχόν  παρουσία  βακτηρίων ή άλλων μολυσματικών οργανισμών. Τα αποτελέσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιλεχτεί η πιο  αποτελεσματική αντιβίωση ως θεραπεία.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΙΑΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑΣ;

Η πρωκτίτιδα που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα  ή που δεν ανταποκρίνενται στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

  •      Αναιμία.                                                                                                                                    Εάν έχετε σοβαρή αιμορραγία, θα μπορούσατε να αναπτύξετε αναιμία. Με την αναιμία, δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το απαραίτητο   οξυγόνο  στους ιστούς σας. Η αναιμία   σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, και μπορεί   επίσης να βιώσετε ζάλη, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ευερεθιστότητα κσι να έχετε χλωμό δέρμα.
  •       Έλκη.                                                                                                                                          Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτές πληγές (έλκη) στο ορθό.
  •      Συρίγγια.                                                                                                                            Μερικές φορές τα  έλκη επεκτείνονται πλήρως μέσω του εντερικού τοιχώματος δημιουργώντας ένα συρίγγιο, μια ανώμαλη σύνδεση που μπορεί να προκύψει μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εντέρου σας, ανάμεσα στο έντερο και στο δέρμα, ή μεταξύ εντέρου και άλλων οργάνων σας, όπως της ουροδόχου κύστης και του κόλπου. Για τις γυναίκες, ένα συριγγίο μπορεί να συνδεσεί το ορθό και τον κόλπο (ορθοκολπικό συρίγγιο), προκαλώντας το περιεχόμενο του εντέρου να αποβάλλεται από τον κόλπο.


       Τα ορθικά συρίγγια, που συμβαίνουν σε άνδρες και γυναίκες, συνδέουν το ορθό με το δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το περιεχόμενο του εντέρου μπορεί να ρέει στο δέρμα.  Τα συριγγία μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

       
      ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑΣ;


       Η πρόληψη γίνεται με ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές, όπως  με τη μονογαμική σεξουαλική επαφή  και τη χρήση προφυλακτικών  που  βοηθούν στην προστασία κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν πρωκτίτιδα.

        ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ  ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ;


       Για την προσωρινή ανακούφιση από τον ήπιο πόνο και τη φλεγμονή, δοκιμάστε τα ακόλουθα μέτρα αυτο-φροντίδας:

  •      Πλένεστε τακτικά σε ένα ζεστό μπάνιο. Κάντε το αυτό αρκετές φορές την ημέρα.
  •      Πάρτε απλά αναλγητικά: η παρακεταμόλη , η ασπιρίνη ή ιβουπροφένη   μπορούν να απαλλάξουν δυσφορία σας. Ωστόσο, αν έχετε κολίτιδα, αναλγητικά όπως η ασπιρίνη ή ιβουπροφένη θα μπορούσαν να χειροτερέψουν την κατάστασή σας. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν τη λήψη τους.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΕΛΚΩΔΗΣ ΠΡΩΚΤΙΤΙΔΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
                                                                 e-mail:iliadismarios@gmail.com                                                                 blog:iliadismarios.blogspot.com

           

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ερωτήματα που αφορούν την ελκώδη πρωκτίτιδα

  •      Τι είναι  η ελκώδης πρωκτίτιδα;
  •      Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους πρωκτίτιδα;
  •      Τι προκαλεί  την ελκώδη  πρωκτίτιδα;
  •      Πώς γίνεται η διάγνωση;
  •      Ποια είναι η θεραπεία;
  •      Τι να περιμένει κανείς που πάσχει;
  •      Τι μπορεί  να κάνει ο ασθενής για να βελτιωθεί η κατάστασή του;

   

Τι είναι η ελκώδης πρωκτίτιδα;

Η ελκώδης πρωκτίτιδα χαρακτηρίζεται από οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και εξελκώσεις του βλεννογόνου του ορθού (το ορθό είναι τα τελευταία επτά εκατοστά του παχέος εντέρου). Η λέξη "ελκώδης" χρησιμοποιείται επειδή η ασθένεια προκαλεί πράγματι το σχηματισμό  πληγών στο εσωτερικό τοίχωμα του ορθού. Η αιτία της ελκώδους πρωκτίτιδα είναι άγνωστη.


Ποια είναι τα συμπτώματα της ελκώδους πρωκτίτιδας;

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ελκώδη πρωκτίτιδα είναι:
  1. Διάρροια
  2. Αιμορραγία
  3. Τεινεσμός (μια επίμονη αίσθηση να αδειάσει το έντερο ασχέτως αν υπάρχουν κόπρανα)
  4. Αποβολλή βλέννας
  5. Πόνος στο ορθό
  6. Δυσκοιλιότητα

Οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν τη διέλευση του αίματος ή της βλέννας με ή χωρίς κόπρανα. Η ποσότητα του αίματος από  την ελκώδη πρωκτίτιδα είναι συνήθως μικρή, αλλά  μπορεί να είναι και μεγάλη οπότε φοβίζει τον ασθενή. Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προειδοποίηση οποιαδήποτε στιγμή ακόμη κατά τη διάρκεια  της νύχτας ..



 
Τι είναι αυτό που  προκαλεί την ελκώδη  πρωκτίτιδα;

Οι ερευνητές  προσπαθούν να βρουν την αιτία της. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν σήμερα ότι ένας παράγοντας όπως  ένας ιός, μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού που οδηγεί σε φλεγμονή του βλεννογόνου του ορθού. Αν και η αιτία της ελκώδους πρωκτίτιδας δεν έχει σαφώς καθοριστεί, είναι γνωστό ότι οι διατροφικές συνήθειες ή το άγχος δεν είναι η αιτία. Ωστόσο, τα άτομα με τη νόσο μπορεί να διαπιστώσουν ότι εντονότερη, πιο αγχωτική φορές  ζωή επιδεινώνει τα συμπτώματά τους. Επίσης, η ελκώδη  πρωκτίτιδα δεν μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο στο άλλο.


 
Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει αυτή την ασθένεια από μια οπτική εξέταση του βλεννογόνου του ορθού σας χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται εύκαμπτο σιγμοειδοσκόπιο (ένα  ευέλικτο σωλήνα  με φωτισμό στην άκρη με διάμετρο όσο το πάχος ενός δακτύλου). Η εξέταση αυτή είναι σημαντική, διότι τα συμπτώματα της πρωκτίτιδας μπορεί να είναι τα ίδια με τα συμπτώματα πολλών άλλων ασθενειών, ορισμένων από των οποίων είναι αρκετά σοβαρά.



 
Πώς θεραπεύεται;

Η θεραπεία της ελκώδους πρωκτίτιδας εξαρτάται από την ένταση της φλεγμονής και τον αριθμό των κλινικών επεισοδείων με συμπτώματα. Για ήπια φλεγμονή  χρησιμοποιούνται  συνήθως φαρμακούχα κλύσματα, υπόθετα, ή αφρός . Αν αυτή είναι η πρώτη σας κρίση, το φάρμακο διακόπτεται όταν η φλεγμονή έχει εξαφανιστεί. Αν η φλεγμονή γίνεται πιο σοβαρή, χρησιμοποιούνται φάρμακα από του στόμα.Οι ασθενείς με επαναλαμβανόμενα συχνά επεισόδια χρειάζονται συνεχή από του στόματος αγωγή  για να μειωθεί η πιθανότητα περαιτέρω επεισοδείων. Οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την παρακολούθηση της ασθένειας και την καλύτερη αντιμετώπιση με βάση  τις τρέχουσες  προσεγγίσεις με σκοπό την καλύτερη  συνεχή φροντίδα της ελκώδους πρωκτίτιδα σας.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή χρειάζονται να γίνουν αλλαγές στη διατροφή κάτι που  μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Μια διατροφή πλούσια σε ίνες και άφθονο νερό ή χυμό ημερησίως είναι χρήσιμη. Ασθενείς με διάρροια  βρίσκουν  συχνά ότι η αποφυγή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, πικάντικων τροφίμων, και ωμών φρούτων και λαχανικών   βελτιώνουν την διάρροια. Εάν έχετε απορίες σχετικά με το πώς να αλλάξετε τη διατροφή σας, ρωτήστε το γιατρό σας. Τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας  είναι σημαντικό  γίνονται ώστε να προσαρμόσει τα φάρμακά σας σύμφωνα με  τα συμπτώματα  σας. Οι ασθενείς που συμμετέχουν ενεργά στην εκμάθηση στο πως να  διαχειρίζονται την ασθένειά τους βλέπουν την ποιότητα της ζωής τους να βελτιώνεται.



 
Τι μπορεί  να περιμένει  κάποιος που πάσχει;

Μπορείτε να  ζήσετε μια φυσιολογική, δραστήρια ζωή. Η ελκώδης πρωκτίτιδα δεν αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο  για την ανάπτυξη καρκίνου. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι έχουν τα συμπτώματα σε μόνιμη βάση. Σε άλλες περιπτώσεις, η ελκώδης πρωκτίτιδα μπορεί να είναι ανενεργή για μήνες ή ακόμη και για χρόνια και στη συνέχεια να φουντώσει χωρίς προειδοποίηση. Ανεξάρτητα από το είδος των  συμπτώματων  σας, θα χρειαστείται τακτική  επαφή με το γιατρό σας έτσι ώστε να μπορεί να  παρακολουθεί τις αλλαγές στην ασθένεια και να ρυθμίζει τα φάρμακά σας. Η πιθανότητα  η ελκώδη  πρωκτίτιδα να εξαπλωθεί σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου (να καταστεί δηλαδή ελκώδη κολίτιδα) είναι μικρή (10-20%).



 
Τι μπορώ να κάνει  ο ασθενής για να βελτιωθεί η κατάστασή του;

Μπορεί  να κάνει ορισμένα πράγματα που μπορούν να καταστήσουν πιο ανεκτή την πάθησή του έτσι ώστε να ζήσει  καλύτερα.

Μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή του, είτε μέσω των τροφών που περιέχουν ίνες είτε με  εμπορικά συμπληρώματα ινών.

Μπορεί να αποφύγει τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια δίαιτα χωρίς λακτόζη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων, τις κράμπες, τα αέρια, τη διάρροια ήτο  κοιλιακό φούσκωμα. Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, μπορεί  να αγοράσει τώρα γάλα ,γιαούρτι η και παγωτό  χωρίς λακτόζη.

Μείωση του στρες. Το άγχος και η ένταση μπορεί να  χειροτερέψουν τα συμπτώματα . Τεχνικές χαλάρωσης και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν.

Μπορεί να μιλήσει  σε κάποιον που βιώνει τα ίδια συμπτώματα.Υπάρχει ο σύλλογος των ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Το site των ασθενών με ιδιοπαθές φλεγμονώδες νόσημα είναι: http://ibd-gr.blogspot.com/

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
                                                              e-mail:iliadismarios@gmail.com                                                                        blog:iliadismarios.blogspot.com

Θα απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα

Τι είναι δυσκοιλιότητα

Ποιος είναι ο ορισμός της δυσκοιλιότητας;

Ποιες είναι οι αρχές της θεραπείας της δυσκοιλιότητας;

Πώς γίνεται η αύξηση της  κατανάλωσης  των φυτικών ινών;

Γιατί  οι φυτικές ίνες μειώνουν τη δυσκοιλιότητα;

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης των καθαρτικών ;

Είναι μερικά καθαρτικά επικίνδυνα;

Ποια είναι η θεραπεία της δυσχεσίας;
 

1. Ποιος είναι ο ορισμός της δυσκοιλιότητας;

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ένας αριθμός κενώσεων μικρότερος ή ίσος με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι δυσκοιλιότητα είναι επίσης όταν έχουν σκληρά κόπρανα η είναι δύσκολη η αποβολή τους η ακόμη όταν έχουν ατελή κένωση ακόμη και αν έχουν μία κένωση την ημέρα. Πρέπει λοιπόν να διακρίνουμε τους δύο κύριους μηχανισμούς της δυσκοιλιότητας: δυσκοιλιότητα βραδείας διάβασης και δυσκολία στην αποβολή (δυσχεσία). Αυτό γίνεται κυρίως από την λήψη του ιστορικού και σε δύσκολες περιπτώσεις, από τη μέτρηση του χρόνου διέλευσης των κοπράνων με ακτινοσκιερά σφαιρίδια.

2. Ποιες είναι οι αρχές της θεραπείας της δυσκοιλιότητας;

Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας βασίζεται συνήθως σε:

- Σε ένα υγεινό τρόπο ζωής: μη αγνόηση της ανάγκης για κένωση, τη φυσική  σωματική άσκηση τη σωστή  διατροφή.

- Αύξηση του όγκου του περιεχομένου του παχέος και / ή την ενθάρρυνση της κινητικότητας του παχέος εντέρου (φυτικές ίνες, σάκχαρα που δεν απορροφούνται στο λεπτό έντερο, PEG 4000, παραφινέλαιο, καθαρτικά που διεγείρουν το βλεννογόνο του παχέος εντέρου).

3. Πώς γίνεται η αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών ινών;

Το πιο απλό και φυσικό μέτρο για την προώθηση της εντερικής διέλευσης είναι η αύξηση του όγκου των κοπράνων  με ίνες,  κύρια πηγή των οποίων είναι τα σιτηρά ολικής άλεσης. Οι ίνες είναι μικρότερες  σε πράσινα λαχανικά και φρούτα. Η ημερήσια δόση των ινών που απαιτούνται για την εντερική διέλευση είναι 15 έως 20 g. Εμείς θα συμβουλεύαμε την κατανάλωση του ψωμιού ολικής αλέσεως ή πίτουρου, υπάρχουν και δεκάδες άλλα προιόντα, πιο ακριβά, όπως τα δημητριακά πρωινού που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

4. Γιατί  οι φυτικές ίνες μειώνουν τη δυσκοιλιότητα;

Οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται στο λεπτό έντερο, έτσι φθάνουν στο παχύ έντερο όπου υδρολύονται από τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων από τον υδρόφιλο χαρακτήρα τους και από  τα προϊόντα  της υδρόλυσης τους, όπως τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα αυξάνουν την εντερική κινητική δραστηριότητα.

5. Ποιός είναι ο τρόπος δράσης των καθαρτικών;
Η σύνθεση των δισακχαριτών (λακτουλόζη, λακτιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη), τα κάνει να μην διασπώνται στο λεπτό έντερο, και έτσι προκαλούν αύξηση του όγκου του περιεχομένου  του παχέος εντέρου. Η αύξηση του όγκου των κοπράνων οφείλεται στον υδρόφιλο χαρακτήρα των συγκεκριμένων ουσιών και στα δικά τους προϊόντα υδρόλυσης  από τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν παραφινέλαιο, ειδικά αυτά  που περιέχουν PEG 4000 ή φωσφορικό νάτριο ή θειικό άλας. Το παραφινέλαιο  μειώνει την απορρόφηση ηλεκτρολυτών από το λεπτό έντερο και του παχέος εντέρου και έτσι προκαλεί αυξημένο όγκο κοπράνων. Το  PEG 4000 είναι υδρόφιλο αλλά δεν υδρολύεται ή δεν απορροφάται από το έντερο. Διατηρεί την ενυδάτωση του περιεχομένου του παχέος εντέρου.

6.Είναι μερικά καθαρτικά επικίνδυνα;

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αυτοθεραπεία για τη γρήγορη και απλή χρήση τους.

Αυτά τα καθαρτικά είναι  επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η ασθένεια των "καθαρτικών" είναι ψυχιατρική διαταραχή, μπορεί να προκαλέσει διάρροια , υποκαλιαιμία και νευρολογικές διαταραχές.

Η καφέ ή υπομέλανες κηλίδες του βλεννογόνου (ψευδο-μελάνωση) μετά από παρατεταμένη χρήση καθαρτικών που περιέχουν ανθρακινόνη δεν έχει κλινική σημασία. Η ιστολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την εναπόθεση λιποφουσκίνης στα μακροφάγα κύτταρα.


7. Ποιά είναι η θεραπεία της δυσχεσίας;

Η τοπική θεραπεία της δυσχεσίας είναι η  χρήση υποθέτων γλυκερίνης , ή υπερωσμωτικά μικροκλύσματα και ερεθιστικές ουσίες, ή υπόθετα για την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα, που ενεργούν ως διεγερτικά της ορθοπρωκτικής περιοχής.

Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει μανομετρία ορθού και επανεκπαίδευση του ασθενούς στη λειτουργία του ορθού.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
                                                              e-mail:iliadismarios@gmail.com                                                                        blog:iliadismarios.blogspot.com

Θα απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα

Τι είναι πρωκτική ραγάδα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωκτικής ραγάδας;

Πώς γίνεται η διαγνώση της πρωκτικής ραγάδας;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας ραγάδας;

Ποια είναι η θεραπεία της πρωκτικής ραγάδας;
 

1. Ποια είναι τα συμπτώματα του πρωκτικής ραγάδας;                                                                       Ο πόνος εμφανίζεται κατά το πέρασμα των κοπράνων. Μπορεί να είναι πολύ έντονος. Μπορεί να εξαφανιστεί για λίγα λεπτά μετά τη κένωση, να εμφανιστεί και πάλι, και να κάνει ένα ρυθμό σε τρείς χρόνους. Είναι λόγω τραυματισμού και κυρίως λόγω πρωκτικής ακούσιας σύσπασης που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα εξαιτίας του φόβου για πρόκληση πόνου.
Μερικές φορές ο πόνος είναι απλώς ενοχλητικός, ή να αντικατασταθεί από κνησμό. Μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία από το ορθό  με ή χωρίς πόνο.

2. Πώς γίνεται η διάγνωση της πρωκτικής ραγάδας;
Ανοίγοντας  τις πτυχώσεις του πρωκτού μπορεί να δει κανείς τη ρωγμή
να διαμορφώνεται με μορφή γραμμωτής εξέλκωσης που συνήθως εντοπίζεται στην οπίσθια συννένωση της μέσης γραμμής. Στην χρόνια φάση της ραγάδας υπάρχουν επηρμένα οιδηματώδη χείλη και ρυπαρός ελκωτικός κρατήρας που καταλαμβάνεται συνήθως από κοκκιώδη ιστό. Η δακτυλική εξέταση του ορθού, ακόμη και με προφυλάξεις  μπορεί να είναι πολύ επώδυνη, λόγω αντανακλαστικού σπασμού του σφικτήρα  και απαιτεί τοπική αναισθησία. Η ραγάδα μπορεί να μολυνθεί και να ακολουθηθεί από ένα μικρό διασφικτηριακό απόστημα . Είναι συνήθως στο οπίσθιο πόλο του πρωκτού  μερικές φορές στο πρόσθιο πόλο του πρωκτού στις γυναίκες.

3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας μη τυπικής ραγάδας;                                                          Κάθε ραγάδα που  έχει  ασυνήθιστη εμφάνιση, είναι ανώδυνη , σε πλάγια εντόπιση πίσω στο πρωκτικό κανάλι πάνω από την οδοντωτή γραμμή, ή που συνδέεται  με βουβωνική λεμφαδενοπάθεια είναι ύποπτη. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται βιοψίες ή να γίνεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί  μια πιθανή εντόπιση  της νόσου του Crohn στον πρωκτό, αφροδίσιο η νεοπλασματικό νόσημα η ακόμη και  φυματίωση.

4. Ποια είναι η θεραπεία της πρωκτικής ραγάδας;                                                                                 Η ιατρική θεραπεία είναι πρώτης γραμμής. Περιλαμβάνει το μαλάκωμα των κοπράνων και τη ρύθμιση της διέλευσης. Τέλος είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση  αναλγητικών και τοπικής θεραπείας.

Η έγχυση μικρής ποσότητας κινίνης μείγματος ουρίας και ξυλοκαίνης κάτω από τη ραγάδα εφόσον είναι τεχνικά άρτια, μπορεί να παρέχει ταχεία ανακούφιση .

Η χρήση των νιτρικών σε επαναλαμβανόμενες δόσεις και συνεχή χορήγηση στον πρωκτικό δακτύλιο( Rectogesic )  για 2 μήνες  ή ενδοσφικτηριακή ένεση της τοξίνης  της αλλαντίασης είναι άλλες θεραπείες.

Η ριζική θεραπεία είναι η χειρουργική υπό τοπική  ή γενική αναισθησία. Χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι , ανάλογα με την κατάσταση του ραγάδας.

Για να αντιμετωπιστεί ο οξύς πόνος, η πλάγια μυοτομή του σφικτήρα  είναι η εγχείρηση επιλογής. Όσον αφορά τη χρόνια  οπίσθια ραγάδα η οπίσθια πρωκτοπλαστική, με ή χωρίς  μέση τομή του σφικτήρα είναι ο κανόνας.Στη  πρόσθια  ραγάδα  η εκτομή είναι  απλή. Σε μολυσμένη ραγάδα  δικαιολογείται  μια απλή εκτομή με παροχέτευση του υποκείμενου διασφικτηριακού αποστήματος.