Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΡΑΓΑΔΑ ΠΡΩΚΤΟΥ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
                                                              e-mail:iliadismarios@gmail.com                                                                        blog:iliadismarios.blogspot.com

Θα απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα

Τι είναι πρωκτική ραγάδα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωκτικής ραγάδας;

Πώς γίνεται η διαγνώση της πρωκτικής ραγάδας;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας ραγάδας;

Ποια είναι η θεραπεία της πρωκτικής ραγάδας;
 

1. Ποια είναι τα συμπτώματα του πρωκτικής ραγάδας;                                                                       Ο πόνος εμφανίζεται κατά το πέρασμα των κοπράνων. Μπορεί να είναι πολύ έντονος. Μπορεί να εξαφανιστεί για λίγα λεπτά μετά τη κένωση, να εμφανιστεί και πάλι, και να κάνει ένα ρυθμό σε τρείς χρόνους. Είναι λόγω τραυματισμού και κυρίως λόγω πρωκτικής ακούσιας σύσπασης που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα εξαιτίας του φόβου για πρόκληση πόνου.
Μερικές φορές ο πόνος είναι απλώς ενοχλητικός, ή να αντικατασταθεί από κνησμό. Μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία από το ορθό  με ή χωρίς πόνο.

2. Πώς γίνεται η διάγνωση της πρωκτικής ραγάδας;
Ανοίγοντας  τις πτυχώσεις του πρωκτού μπορεί να δει κανείς τη ρωγμή
να διαμορφώνεται με μορφή γραμμωτής εξέλκωσης που συνήθως εντοπίζεται στην οπίσθια συννένωση της μέσης γραμμής. Στην χρόνια φάση της ραγάδας υπάρχουν επηρμένα οιδηματώδη χείλη και ρυπαρός ελκωτικός κρατήρας που καταλαμβάνεται συνήθως από κοκκιώδη ιστό. Η δακτυλική εξέταση του ορθού, ακόμη και με προφυλάξεις  μπορεί να είναι πολύ επώδυνη, λόγω αντανακλαστικού σπασμού του σφικτήρα  και απαιτεί τοπική αναισθησία. Η ραγάδα μπορεί να μολυνθεί και να ακολουθηθεί από ένα μικρό διασφικτηριακό απόστημα . Είναι συνήθως στο οπίσθιο πόλο του πρωκτού  μερικές φορές στο πρόσθιο πόλο του πρωκτού στις γυναίκες.

3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας μη τυπικής ραγάδας;                                                          Κάθε ραγάδα που  έχει  ασυνήθιστη εμφάνιση, είναι ανώδυνη , σε πλάγια εντόπιση πίσω στο πρωκτικό κανάλι πάνω από την οδοντωτή γραμμή, ή που συνδέεται  με βουβωνική λεμφαδενοπάθεια είναι ύποπτη. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται βιοψίες ή να γίνεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί  μια πιθανή εντόπιση  της νόσου του Crohn στον πρωκτό, αφροδίσιο η νεοπλασματικό νόσημα η ακόμη και  φυματίωση.

4. Ποια είναι η θεραπεία της πρωκτικής ραγάδας;                                                                                 Η ιατρική θεραπεία είναι πρώτης γραμμής. Περιλαμβάνει το μαλάκωμα των κοπράνων και τη ρύθμιση της διέλευσης. Τέλος είναι απαραίτητη η συνταγογράφηση  αναλγητικών και τοπικής θεραπείας.

Η έγχυση μικρής ποσότητας κινίνης μείγματος ουρίας και ξυλοκαίνης κάτω από τη ραγάδα εφόσον είναι τεχνικά άρτια, μπορεί να παρέχει ταχεία ανακούφιση .

Η χρήση των νιτρικών σε επαναλαμβανόμενες δόσεις και συνεχή χορήγηση στον πρωκτικό δακτύλιο( Rectogesic )  για 2 μήνες  ή ενδοσφικτηριακή ένεση της τοξίνης  της αλλαντίασης είναι άλλες θεραπείες.

Η ριζική θεραπεία είναι η χειρουργική υπό τοπική  ή γενική αναισθησία. Χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι , ανάλογα με την κατάσταση του ραγάδας.

Για να αντιμετωπιστεί ο οξύς πόνος, η πλάγια μυοτομή του σφικτήρα  είναι η εγχείρηση επιλογής. Όσον αφορά τη χρόνια  οπίσθια ραγάδα η οπίσθια πρωκτοπλαστική, με ή χωρίς  μέση τομή του σφικτήρα είναι ο κανόνας.Στη  πρόσθια  ραγάδα  η εκτομή είναι  απλή. Σε μολυσμένη ραγάδα  δικαιολογείται  μια απλή εκτομή με παροχέτευση του υποκείμενου διασφικτηριακού αποστήματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου