Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
                                                              e-mail:iliadismarios@gmail.com                                                                        blog:iliadismarios.blogspot.com

Θα απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα

Τι είναι δυσκοιλιότητα

Ποιος είναι ο ορισμός της δυσκοιλιότητας;

Ποιες είναι οι αρχές της θεραπείας της δυσκοιλιότητας;

Πώς γίνεται η αύξηση της  κατανάλωσης  των φυτικών ινών;

Γιατί  οι φυτικές ίνες μειώνουν τη δυσκοιλιότητα;

Ποιος είναι ο τρόπος δράσης των καθαρτικών ;

Είναι μερικά καθαρτικά επικίνδυνα;

Ποια είναι η θεραπεία της δυσχεσίας;
 

1. Ποιος είναι ο ορισμός της δυσκοιλιότητας;

Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται ένας αριθμός κενώσεων μικρότερος ή ίσος με τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ότι δυσκοιλιότητα είναι επίσης όταν έχουν σκληρά κόπρανα η είναι δύσκολη η αποβολή τους η ακόμη όταν έχουν ατελή κένωση ακόμη και αν έχουν μία κένωση την ημέρα. Πρέπει λοιπόν να διακρίνουμε τους δύο κύριους μηχανισμούς της δυσκοιλιότητας: δυσκοιλιότητα βραδείας διάβασης και δυσκολία στην αποβολή (δυσχεσία). Αυτό γίνεται κυρίως από την λήψη του ιστορικού και σε δύσκολες περιπτώσεις, από τη μέτρηση του χρόνου διέλευσης των κοπράνων με ακτινοσκιερά σφαιρίδια.

2. Ποιες είναι οι αρχές της θεραπείας της δυσκοιλιότητας;

Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας βασίζεται συνήθως σε:

- Σε ένα υγεινό τρόπο ζωής: μη αγνόηση της ανάγκης για κένωση, τη φυσική  σωματική άσκηση τη σωστή  διατροφή.

- Αύξηση του όγκου του περιεχομένου του παχέος και / ή την ενθάρρυνση της κινητικότητας του παχέος εντέρου (φυτικές ίνες, σάκχαρα που δεν απορροφούνται στο λεπτό έντερο, PEG 4000, παραφινέλαιο, καθαρτικά που διεγείρουν το βλεννογόνο του παχέος εντέρου).

3. Πώς γίνεται η αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών ινών;

Το πιο απλό και φυσικό μέτρο για την προώθηση της εντερικής διέλευσης είναι η αύξηση του όγκου των κοπράνων  με ίνες,  κύρια πηγή των οποίων είναι τα σιτηρά ολικής άλεσης. Οι ίνες είναι μικρότερες  σε πράσινα λαχανικά και φρούτα. Η ημερήσια δόση των ινών που απαιτούνται για την εντερική διέλευση είναι 15 έως 20 g. Εμείς θα συμβουλεύαμε την κατανάλωση του ψωμιού ολικής αλέσεως ή πίτουρου, υπάρχουν και δεκάδες άλλα προιόντα, πιο ακριβά, όπως τα δημητριακά πρωινού που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

4. Γιατί  οι φυτικές ίνες μειώνουν τη δυσκοιλιότητα;

Οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται στο λεπτό έντερο, έτσι φθάνουν στο παχύ έντερο όπου υδρολύονται από τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων από τον υδρόφιλο χαρακτήρα τους και από  τα προϊόντα  της υδρόλυσης τους, όπως τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας. Αυτά τα λιπαρά οξέα αυξάνουν την εντερική κινητική δραστηριότητα.

5. Ποιός είναι ο τρόπος δράσης των καθαρτικών;
Η σύνθεση των δισακχαριτών (λακτουλόζη, λακτιτόλη, μαννιτόλη, σορβιτόλη), τα κάνει να μην διασπώνται στο λεπτό έντερο, και έτσι προκαλούν αύξηση του όγκου του περιεχομένου  του παχέος εντέρου. Η αύξηση του όγκου των κοπράνων οφείλεται στον υδρόφιλο χαρακτήρα των συγκεκριμένων ουσιών και στα δικά τους προϊόντα υδρόλυσης  από τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Υπάρχουν προϊόντα που περιέχουν παραφινέλαιο, ειδικά αυτά  που περιέχουν PEG 4000 ή φωσφορικό νάτριο ή θειικό άλας. Το παραφινέλαιο  μειώνει την απορρόφηση ηλεκτρολυτών από το λεπτό έντερο και του παχέος εντέρου και έτσι προκαλεί αυξημένο όγκο κοπράνων. Το  PEG 4000 είναι υδρόφιλο αλλά δεν υδρολύεται ή δεν απορροφάται από το έντερο. Διατηρεί την ενυδάτωση του περιεχομένου του παχέος εντέρου.

6.Είναι μερικά καθαρτικά επικίνδυνα;

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως ως αυτοθεραπεία για τη γρήγορη και απλή χρήση τους.

Αυτά τα καθαρτικά είναι  επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η ασθένεια των "καθαρτικών" είναι ψυχιατρική διαταραχή, μπορεί να προκαλέσει διάρροια , υποκαλιαιμία και νευρολογικές διαταραχές.

Η καφέ ή υπομέλανες κηλίδες του βλεννογόνου (ψευδο-μελάνωση) μετά από παρατεταμένη χρήση καθαρτικών που περιέχουν ανθρακινόνη δεν έχει κλινική σημασία. Η ιστολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την εναπόθεση λιποφουσκίνης στα μακροφάγα κύτταρα.


7. Ποιά είναι η θεραπεία της δυσχεσίας;

Η τοπική θεραπεία της δυσχεσίας είναι η  χρήση υποθέτων γλυκερίνης , ή υπερωσμωτικά μικροκλύσματα και ερεθιστικές ουσίες, ή υπόθετα για την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα, που ενεργούν ως διεγερτικά της ορθοπρωκτικής περιοχής.

Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει μανομετρία ορθού και επανεκπαίδευση του ασθενούς στη λειτουργία του ορθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου