Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΙΦΝΕ-ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ-ΔΙΑΓΝΩΣΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΗΓΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΠΑΘΟΥΣ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΟΥ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ;


  • Η ελκωδη κολϊτιδα και η νόσος του Crohn βασϊζουν τη διαγνωση τους σε κριτήρια που προκυπτουν απο το ιστορικο,την κλινικη εξεταση ειδικα της κοιλιας και του πρωκτου οπως επισης ευρηματα απο την ενδοσκοπηση την ακτινολογικη εξεταση και την ιστοπαθολογικη εξεταση.
  • Οι βιοψϊες για ιστολογικη εκτιμηση ειναι σημαντικές για την διάγνωση των ιδιοπαθων φλεγμονωδων νοσηματων και πρεπει να λαμβανονται ακομη και εαν μακροσκοπικα φαινεται να ειναι ο βλεννογονος φυσιοκογικος.
  • Η ακτινολογικη απεικονιση γινεται με υπερηχους,μαγνητικη τομογραφια ειδικα σε μια μη ολοκληρωμενη κολονοσκοπηση σε ελεγχο του λεπτου εντερου και σε υποψια αποστηματων και συριγγιων.
  • Η εννοια ιδιοπαθων φλεγμονωδων νοσηματων περιλαμβανει ακομη και ακαθοριστες κολιτιδες και πρωκτιτιδες.Πιθανα ακομη περιλαμβανεται και η μικροσκοπικη κολιτιδα.
  • Η πιο σημαντικη διαφορικη διαγνωση ειναι αυτης της λοιμωξης κυριως σε περιπτωση 1ης νοσηλειας αλλα ακομη σε υπαρξη εκλυτικων παραγοντων οπως οξειας εναρξης ευερεθιστου εντερου,κολιτιδας σχετιζομενης με εκκολπωματα, ισχαιμικη κολιτιδα και μικροσκοπικη κολιτιδα σε ηλικιωμενους ανθρωπους, κοιλιοκακη και μονηρες ελκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου